Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώθηκαν για το 2023 οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τα κατά τόπους Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Directs).

Συγκεκριμένα, στη Ρόδο το απόγευμα της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου, στον δέκατο κατά σειρά σταθμό των δράσεων, διοργανώθηκε ανοικτή εκδήλωση για τους πολίτες με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» στην αίθουσα συνεδριάσεων «Γ.Β. Καραγιάννης» του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου και επικεντρώθηκε στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, στην αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στις προσδοκίες των κατοίκων της από την ΕΕ και στον βιώσιμο τουρισμό.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης στάθηκε στην αποστολή της ΕΕ σήμερα, με τις προκλήσεις των πολυεπίπεδων ταυτόχρονων κρίσεων και τις Ευρωπαϊκές Εκλογές σε έξι μήνες. Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και Δήμαρχος Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης αναφέρθηκε στα "ευρωπαϊκά" βήματα της Χάλκης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα μικρό νησί στον δρόμο προς την πρόοδο, ενώ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου έκανε λόγο για την αναπτυξιακή στρατηγική της μεγαλύτερης νησιωτικής περιφέρειας της χώρας. Ακολούθως, η υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Εύη Γεωργίτση παρουσίασε ορισμένα έργα ζωτικής σημασίας για το Νότιο Αιγαίο που έχουν πραγματοποιηθεί με την αρωγή της ΕΕ. Τέλος, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΕΛΚ) ανέπτυξε τις πολιτικές Συνοχής της Ένωσης και τη σημασία που έχουν οι περιφέρειες για την ΕΕ, αλλά και τις προκλήσεις που θέτουν τα τόσα πολλά διαφορετικά γεωγραφικά, εθνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τον βιώσιμο τουρισμό στα νησιωτικά συμπλέγματα, με τη συμμετοχή του επίκουρου καθηγητή Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Σωτήρη Βαρελά και σε συντονισμό του δημοσιογράφου Χάρη Ντιγριντάκη. Οι ομιλητές παρέθεσαν επιτυχημένα παραδείγματα του παρόντος και του πρόσφατου μέλλοντος που υιοθετήθηκαν και από άλλες περιοχές ή σε μεγαλύτερη κλίμακα, ανέλυσαν τις δυσκολίες της βιωσιμότητας στον τουρισμό που εντάθηκαν ή προέκυψαν από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν και δημιουργούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διάλογο με τους παρευρισκόμενους πολίτες στην αίθουσα.

Περισσότερες φωτογραφίες και ένα σύντομο βίντεο της εκδήλωσης μπορείτε να βρείτε εδώ.

image-from-the-document-manager

Το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε εργαστήριο για τους δημοσιογράφους των τοπικών και περιφερειακών μέσων. Στο πρώτο μέρος ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης τόνισε τη σπουδαιότητα των ευρωπαϊκών ζητημάτων στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς και το πόσο σημαντική είναι η ψήφος όλων στις επερχόμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Η επικεφαλής του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου Φιλία Παπασάββα αναφέρθηκε στη διαρκή παρουσία του Κέντρου στα Δωδεκάνησα και πώς διευκολύνει την επικοινωνία των πολιτών με την Ένωση, ενώ η υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Εύη Γεωργίτση επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο του "Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για τη δημοκρατία".

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου έμφαση δόθηκε στα θέματα, τα εργαλεία και στις πρακτικές του ευρωπαϊκού ρεπορτάζ. Η υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του ΕΚ Ελβίρα Φόρτε αναφέρθηκε στις σύγχρονες μεθόδους πραγματοποίησης του ευρωπαϊκού ρεπορτάζ, ο υπεύθυνος Κοινωνικών Δικτύων του Γραφείου του ΕΚ Σταύρος Σαμουηλίδης τόνισε το βαθμό που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη της κοινής γνώμης για τα σύγχρονα ευρωπαϊκά ζητήματα, ενώ μαζί με την Εύη Γεωργίτση παρουσίασαν τις υπηρεσίες και τα εργαλεία που θέτουν στη διάθεση των δημοσιογράφων το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή, τόσο σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο όσο και εξ αποστάσεως

image-from-the-document-manager-1

Παράλληλα, το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε τελετή απονομής των διπλωμάτων του προγράμματος Σχολεία - Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS) σε τρία σχολεία της Ρόδου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατά το σχολικό έτος 2022-2023, από τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του ΕΚ Χάρη Κούντουρο και από τον υπεύθυνο Κοινωνικών Δικτύων και Ιστοσελίδας του Γραφείου του ΕΚ Σταύρο Σαμουηλίδη.