Fake (f)or Real: το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη από τις 2 Φεβρουαρίου

Η ιστορία της...πλαστογραφίας έρχεται στο Τελλόγλειο από τις Βρυξέλλες

H έκθεση «Fake (f)or Real: ιστορίες πλαστογραφίας και παραποίησης» οργανώνεται από το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες και από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στις 18:00 και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 16 Ιουνίου 2024. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την συναρπαστική ιστορία της πλαστογραφίας αλλά και την εξέλιξή της από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα, εξερευνώντας πάνω από 100 εκθέματα από έξι διαφορετικές χρονικές περιόδους, ταινίες και διαδραστικά παιχνίδια. Από ιστορίες ταξιδιών που δεν συνέβησαν ποτέ, έναν ψεύτικο στρατό που χρησιμοποιήθηκε από τους Συμμάχους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τα γράμματα που χρησιμοποιήθηκαν για να κατηγορηθεί ο Ντρέιφους, η έκθεση Fake for Real μας δείχνει πως οι προσωπικές πεποιθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να κατανοήσουμε ή να παραποιήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα λειτουργήσει και εργαστήριο για μαθητές και φοιτητές ηλικιών 12 έως 23 ετών, με σκοπό την ενίσχυση της παιδείας γύρω από την ορθή χρήση των μέσων επικοινωνίας και τη διερεύνηση της έννοιας των «fake news» - ένα από τα πιο ευρέως συζητημένα θέματα σήμερα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.

Σχετικά με την έκθεση Fake for Real

Η έκθεση «Fake (f)or Real: ιστορίες πλαστογραφίας και παραποίησης» θα κάνει περιοδεία σε πέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία. Είναι η τρίτη προσωρινή έκθεση του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας και παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ 2020 και 2021. Θα είναι ανοιχτή στο κοινό για δυόμισι χρόνια συνολικά.

Σχετικά με το Σπίτι της Ευρώπης στις Βρυξέλλες

Το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας είναι ένα ιστορικό μουσείο στις Βρυξέλλες, το οποίο εστιάζει στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά και στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άνοιξε πρώτη φορά τις πόρτες του στις 6 Μαΐου 2017.

Το μουσείο προσφέρει μια μοναδική προοπτική για την ιστορία της ηπείρου. Χαρίζει στους επισκέπτες μια σφαιρική προσέγγιση των κύριων γεγονότων και φαινομένων που έχουν ενώσει και διχάσει τους Ευρωπαίους διαχρονικά. Έτσι, ενώ μαθαίνουν για το παρελθόν της Ευρώπης, οι επισκέπτες

ενθαρρύνονται να σκέφτονται κριτικά για το παρόν της, με απώτερο σκοπό να συμμετέχουν στο μέλλον της.

Σχετικά με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1972 με τη δωρεά της συλλογής έργων τέχνης και ολόκληρης της περιουσίας του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κύριοι στόχοι του Ιδρύματος είναι η συστηματική γνωριμία του κοινού με την τέχνη, η συλλογή, καταγραφή και μελέτη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας καλλιτεχνών και μελετητών της τέχνης, καθώς και η ουσιαστική επαφή των παιδιών με τα έργα τέχνης μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις σε συνεργασία με φορείς από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, εκδόσεις, συνέδρια, κύκλοι δράσεων που καλύπτουν ένα ευρύ πλαίσιο αποτελούν βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνεται ένα Μουσείο εξωστρεφές, ανοιχτό, διαδραστικό, που συνδυάζει έρευνα, εκπαίδευση, τέχνη, πολιτισμό και επιστήμη, με κύριους αποδέκτες τα παιδιά, τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους, τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.