ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ: Συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ursula von der Leyen

Την Τετάρτη στις 10:00 (ώρα Ελλάδας), η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα απευθύνει την τελευταία ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ πριν τις Ευρωπαϊκές εκλογές.

Εννέα μήνες πριν από τις Ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου 2024, η πρόεδρος von der Leyen θα σκιαγραφήσει τις προτεραιότητες της Επιτροπής της για το διάστημα μέχρι τη λήξη της θητείας της. Αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη για μια ισχυρότερη και ανθεκτικότερη Ευρωπαϊκή Ένωση, στη συνέχιση της στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της ρωσικής επίθεσης, στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της ΕΕ, στη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στην προστασία των βασικών ευρωπαϊκών αξιών.

Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν το έργο της Επιτροπής και τα σχέδιά της, εκθέτοντας παράλληλα τις δικές τους προτεραιότητες. Η ετήσια συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης επιτρέπει στους ευρωβουλευτές να ελέγχουν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων και να συμβάλλουν στον καθορισμό της πολιτικής κατεύθυνσης της Ένωσης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά με ελληνική διερμηνεία τη συζήτηση στο Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ και στο EbS.

Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδες (στα ελληνικά):

<iframe allowfullscreen frameborder="0" src="https://acs.europarl.connectedviews.eu/embed/meeting/?refid=20230913-0900-SPECIAL-OTHER&audio=el&language=el"></iframe>

Videos και φωτογραφίες

Βίντεο υψηλής ποιότητας με μεταγραφή της ομιλίας και φωτογραφίες θα είναι διαθέσιμα για τηλεφόρτωση στο Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ λίγο μετά την έναρξη της ομιλίας.

Σχετικές πληροφορίες

image-from-the-document-manager

Η συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί σημαντική στιγμή λογοδοσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι των δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων της ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι σε μια πιο διαφανή και δημοκρατική Ένωση.

Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συζητήσει με τους ευρωβουλευτές τι έκανε η Επιτροπή τον περασμένο χρόνο, τι σκοπεύει να κάνει το επόμενο έτος και το όραμά της για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών της ΕΕ, ζητούν από την Επιτροπή να παρουσιάσει το έργο της για να βεβαιωθούν ότι αντιμετωπίζονται οι βασικές ανησυχίες των Ευρωπαίων.
Η συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ επηρεάζει το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το επόμενο έτος.

Η φετινή ομιλία SOTEU της προέδρου Ursula von der Leyen είναι η τελευταία πριν από τις Ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου 2024 και θα είναι η ευκαιρία για τους ευρωβουλευτές να αξιολογήσουν την ικανότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση και να σκιαγραφήσουν το όραμά τους για το μέλλον.
Στο πλαίσιο ενός ταχέως μεταβαλλόμενου παγκόσμιου τοπίου, η συζήτηση για το SOTEU είναι μια κρίσιμη πλατφόρμα για την αξιολόγηση της προόδου που σημειώθηκε στις προτεραιότητες που σκιαγράφησε η πρόεδρος της Επιτροπής το 2022, οι οποίες συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση. Περιλαμβάνουν την απάντηση της ΕΕ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την τήρηση του κράτους δικαίου.

Σύνδεσμοι

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΗ συζήτηση για την κατάσταση στην ΕΕ 2023: δείτε πώς να την ακολουθήσετε

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΔωρεάν οπτικοακουστικό υλικό από το Κέντρο Πολυμέσων του Κοινοβουλίου (SOTEU 2023)

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΥπηρεσία Έρευνας του ΕΚ – «The six policy priorities of the von der Leyen Commission» (Σεπτέμβριος 2023, στα αγγλικά)

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΥπηρεσία Έρευνας του ΕΚ – «State of the Union address, European Parliament, 2023» (Σεπτέμβριος 2023, στα αγγλικά)

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΙστότοπος της Επιτροπής: Συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης 2023