Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της παραπληροφόρησης

Δράσεις ενημέρωσης, σεμινάρια και δημοσιογραφικά εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα

Paraplifororisi.jpg

 

Σταθερή δέσμευση και βασική συνιστώσα της 10ης κοινοβουλευτικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνιστά ο αγώνας κατά της παραπληροφόρησης. Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα πραγματοποίησε ποικίλες δράσεις ενημέρωσης του κοινού, εργαστήρια και σεμινάρια για δημοσιογράφους και εθνικά ΜΜΕ από την Ορεστιάδα Έβρου μέχρι τα Χανιά Κρήτης.

Σεμινάρια στην περιφέρεια

Πρώτος σταθμός της συντονισμένης αυτής πρωτοβουλίας αποτέλεσε η Θεσσαλία, όπου το γραφείο μας μαζί με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποίησε στα Τρίκαλα εργαστήριο για τα ΜΜΕ της Περιφέρειας με αντικείμενο «Θέματα και εργαλεία του ευρωπαϊκού ρεπορτάζ και η στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης». Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τις υπηρεσίες των ευρωπαϊκών οργάνων που είναι διαθέσιμες στους δημοσιογράφους, τη γενικότερη στρατηγική επικοινωνίας των θεσμών, αλλά και τις προκλήσεις της νέας θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΕΚ, εν μέσω της αύξησης του φαινομένου της παραπληροφόρησης. Παρόμοια ενημέρωση έλαβε χώρα και στην Αλεξανδρούπολη, λίγες μέρες αργότερα. Παράλληλα, στις 5 Απριλίου, βρεθήκαμε στα Χανιά για το Πανελλήνιο Συνέδριο Περιφερειακού Τύπου 2025 της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης και τον δήμο Χανίων, παρουσιάζοντας θέματα, ορόσημα και εργαλεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους. Τέλος, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα συμμετείχε στη συνδιάσκεψη με θέμα τις προτεραιότητες της Πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εκτενή αναφορά στη σημασία που δίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης της αρχιτεκτονικής ασφαλείας.

Συνέργειες με πανεπιστήμια

cid:image010.jpg@01DBAE02.CD1F4DB0

Το σημαντικό ρόλο του ΕΚ ως θεματοφύλακα για τη διαφύλαξη της ελευθερίας του Τύπου και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη ανέδειξε το γραφείο μας συμμετέχοντας στην καταληκτική εκδήλωση του Shazaam, μια μοναδική εκδήλωση του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που στοχεύει στην προώθηση του γραμματισμού στα ΜΜΕ μέσω της δημιουργίας νέων εργαλείων και μεθοδολογιών για την καταπολέμηση της ψηφιακής παραπληροφόρησης και των ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών, εστιάζοντας στη σχέση της γενιάς Gen Z με τη ψηφιακή παραπληροφόρηση. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, οι παραβρισκόμενοι ενημερώθηκαν για νομοθετήματα κομβικής σημασίας, όπως η Πράξη για της Ψηφιακές Υπηρεσίες  και η νομοθεσία για την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και για τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της παραπληροφόρησης. Μέσα από δύο αξιόλογα πάνελ συνομιλητών, η συζήτηση στράφηκε επίσης στη σημασία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη δημιουργικότητα στη νέα ψηφιακή εποχή. Στο ίδιο πλαίσιο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των νέων, το γραφείο μας στήριξε την ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ΕΚΠΑ και ΕΛΙΑΜΕΠ, για τις σύγχρονες προκλήσεις του ευρωπαϊκού ρεπορτάζ, παρουσιάζοντας τα  φαινόμενα της παραπληροφόρησης και της διάχυσης των ψευδών ειδήσεων και εξοικειώνοντας τους συμμετέχοντες με τα  απαραίτητα εργαλεία και τις δημοσιογραφικές τεχνικές για την κάλυψη των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Δωρεάν πρόγραμμα e-learning

 

cid:image011.jpg@01DBAE02.CD1F4DB0

 

Η δράση κατά της παραπληροφόρησης δεν περιορίστηκε μόνο σε σεμινάρια και εκδηλώσεις. Σημαντική πρωτοβουλία στήριξης του γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα αποτελεί το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning  με τίτλο «Παραπληροφόρηση ή Αληθινές Ειδήσεις; Μάθετε να τα ξεχωρίζετε»  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την ALTER EGO MEDIA. Η παρούσα ενέργεια έχει σκοπό να εκπαιδεύσει όσους παρακολουθούν ειδήσεις μέσω διαδικτύου, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, εφημερίδων και περιοδικών, ώστε να μπορούν να αξιολογούν με κριτικό τρόπο την αξιοπιστία των πληροφοριών που δέχονται. Το σεμινάριο διατίθεται δωρεάν και η ολοκλήρωση του συνοδεύεται προαιρετικά από ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης εφόσον ο εκπαιδευόμενος υποβάλλει επιτυχώς  στο τέλος των ενοτήτων ένα τεστ αξιολόγησης.

Περισσότερες πληροφορίες

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμους συνδέσμους για τη δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της παραπληροφόρησης:

Θέματα του ΕΚ

Ανάδειξη και εντοπισμός φαινομένου

Πυξίδα για τον έλεγχο των γεγονότων: Πώς να εντοπίζετε τη χειραγώγηση των πληροφοριών

Σειρά βίντεο στο Youtube «Πώς λειτουργεί η παραπληροφόρηση»  ΕΝ, ΕL

Παραπληροφόρηση, Κυβερνοαπειλές και υβριδικές απειλές, Εγχειρίδιο πρόληψης, ανίχνευσης και  αντιμετώπισης (ΕΝ)Πώς να εντοπίζετε και να αντιδράτε στην παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση των πληροφοριών; (συμπεριλαμβανομένου και quiz)

Αντιμετώπιση φαινομένου

Ξένη παρέμβαση: πώς το Κοινοβούλιο καταπολεμά την απειλή για τη δημοκρατία της ΕΕ

Πώς έχει προστατεύσει το Κοινοβούλιο το δικαίωμά μας στην πληροφόρηση; (Αγγλικά, EPRS)

Μάχη κατά της παραπληροφόρησης, Οπτικοακουστικό υλικό (ΕΝ)

Ευρωπαϊκές εκλογές και παραπληροφόρηση

Εκπαιδευτικό υλικό

Ενημερωτικό δελτίο: «10 τρόποι αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης σε περιόδους εκλογών» (μετακινηθείτε λίγο προς τα κάτω για να το βρείτε - αλλάξτε γλώσσα στην πάνω δεξιά γωνία)

Πώς διασφαλίζονται οι ελεύθερες και αδιάβλητες ευρωπαϊκές εκλογές;

 

Άλλα θέματα

Παραπληροφόρηση και υγεία (ΕΝ)

Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (EDMO)

Η νεολαία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ευρωπαϊκές εκλογές (ΕΝ)

Καταπολέμηση της ξένης παρέμβασης στις εκλογές (ΕΝ)