Πρόγραμμα κατάρτισης νέων ευρωπαίων δημοσιογράφων

Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος του προγράμματος κατάρτισης νέων ευρωπαίων δημοσιογράφων του ΕΚ

Είκοσι τρεις νέες και νέοι δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ακαδημαϊκοί και έμπειροι δημοσιογράφοι συναντήθηκαν για τρεις ημέρες στην καρδιά της Αθήνας, στο κτήριο του ΕΚ στην Ελλάδα, για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Νέων Ευρωπαίων Δημοσιογράφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2024-2025 που διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, τη Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα και το Inside Story από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου 2024.

Νέες και νέοι δημοσιογράφοι, από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και μέσα ενημέρωσης, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη δομή και λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, με ιδιαίτερη έμφαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να μιλήσουν για θέματα που σχετίζονται με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τα αλληλένδετα και πολυδιάστατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η Ελλάδα, καθώς και να εξετάσουν νέες ευκαιρίες και προκλήσεις των δημοσιογραφικών πρακτικών και της κάλυψης των ειδήσεων.

Το πρόγραμμα κατάρτισης άνοιξαν την πρώτη ημέρα οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Τσιόδρας (ΕΛΚ, Ελλάδα) και Σάκης Αρναούτογλου (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Ελλάδα), οι οποίοι συνομίλησαν με τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες για τις νέες τους αρμοδιότητες αλλά και τις εντυπώσεις τους από την έναρξη της 10ης κοινοβουλευτικής περιόδου. Από την πλευρά τους, κατά την έναρξη του προγράμματος, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, και η διευθύντρια της Συμβίωσης-Σχολής Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, Δέσποινα Συρρή, αναφέρθηκαν στη σημασία του προγράμματος για τους νέους δημοσιογράφους αλλά και στον κρίσιμο ρόλο τους σε μία Ευρώπη που συνεχώς μεταβάλλεται.

Τα πάνελ της πρώτης μέρας επικεντρώθηκαν στο ψηφιακό ρυθμιστικό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Παραπληροφόρηση, με τη συμμετοχή έγκριτων δημοσιογράφων αλλά και ερευνητών του πεδίου, όπως του γραμματέα του European Group of Ethics in Science της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μιχάλη Κρητικού.

image-from-the-document-manager

Τη δεύτερη ημέρα, οι νέοι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με δημοσιογράφους που υπήρξαν ανταποκριτές της Ελλάδας στις Βρυξέλλες ή/και ασχολούνται με το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ ούτως ώστε να δουν τη δημοσιογραφία από τη σκοπιά ενός γραφείου ευρωπαϊκών ειδήσεων και ενημερώθηκαν για τις ψευδείς ειδήσεις και την ανάγκη της διασταύρωσης γεγονότων αλλά και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επικοινωνία νέων δημοσιογραφικών  μοντέλων, με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας καθηγήτριας του τμήματος Επικοινωνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μπέττυ Τσακαρέστου. Στο τέλος της ημέρας, η αρχισυντάκτρια του Inside Story, Κατερίνα Λομβαρδέα, αναφέρθηκε στην πλαισίωση των ευρωπαϊκών ειδήσεων με εθνικές και τοπικές διαστάσεις.

Η τρίτη ημέρα του προγράμματος επικεντρώθηκε στις Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024 (θεσμική εκστρατεία, συμμετοχή εθελοντών, δίκτυα, εργαλεία κάλυψης, ανάλυση αποτελεσμάτων κλπ) με τοποθετήσεις και συζητήσεις με στελέχη του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα και δημοσιογράφους καθώς και με τον Θάνο Ανδρίτσο από την Commonspace και τον Σπύρο Μπλαβούκο, καθηγητή στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ένα εντατικό εργαστήριο κατά τη διάρκεια του οποίοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, να προτείνουν θέματα και τρόπους διερεύνησης και κάλυψης κρίσιμων θεμάτων για τη δημοκρατία και τις προκλήσεις στη σημερινή συγκυρία, καθώς και σχετικά με τη διαμόρφωση πολιτικών στο ΕΚ και την Ελλάδα.

Πέντε από τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες θα επιλεγούν για μία διήμερη εκπαίδευση την άνοιξη του 2025 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Επίσης, επιλεγμένοι νέοι και νέες δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο το φθινόπωρο του 2025.